Wednesday, February 21, 2007

Kvinnor kan

Jag såg ett program på TV i förrgår. Forskare sökte en förklaring, en bakgrund, till en mumie funnen i meditationsställning i Himalayas höjder.
En motsvarande mumie fanns tydligen även i Japan. Där hade traditionen behållit berättelsen kring den munk som låtit sig mumifieras. Mannen hade fastat i många månader, därefter satt sig i en låda som sänkts ner i marken och begravts. Under jorden hade sedan mannen mött döden i meditation. Detta tillvägagångssätt hade givit upphov till mumifieringen.



En berättelse så oerhört avlägsen i denna del av världen, i denna tidsepok. Det man framförallt saknar är de lärjungar som måste funnits för att hjälpa mannen att begrava sig själv. Förmodligen skulle en sådan hjälpande gärning i nutiden beskrivas i termer av sadism och kriminalitet. Det är inte utan att man kommer att tänka på Nietzsches ord om kvinnan som lägger all sin energi på att göra vägen mer framkomlig genom att plocka undan just de stenar man givit sig ut för att samla. Sådan är vår kultur nuförtiden.

Det pågår en debatt i dagstidningarna just nu huruvida kvinnor och deras könsroll i huvudsak är biologisk eller formad av uppfostran. För tillfället är det en kvinna som heter Annica Dahlström som är i fokus.
De två lägren är uppdelade i de som hänvisar till naturvetenskapliga beskrivningar av hur olika ämnen och hormoner påverkar vår personlighet och de som hävdar att könets beteende i huvudsak är inlärt, socialt konstruerat.

Häpnadsväckande nog är det kvinnosakskvinnorna som har det djupare perspektivet. Och det är inte bara könet som är en så kallad social konstruktion. Nej, hela världen är ett påhitt! Att erkänna detta är (som en noggrann läsare av tidigare inlägg redan förstått) en tillbakagång, men ändock ett oändligt större synsätt än de själsdöda ingenjörernas vetenskapstro. Det är också en viktig ingrediens i den mångtusenåriga hinduiska och buddhistiska traditionen. Var vår mumifierade munk, väl bekant med verklighetens illusion, Maya, stod, står, i denna fråga råder således inget större tvivel om.

Så, kvinnosakskvinnor, låt mig föreslå följande: Fasta i många månader, sätt er i en låda och låt er begravas levande. Jag är den första att ge er en hjälpande hand. Om ni verkligen tror på vad ni säger är detta den naturliga konsekvensen.


Allt annat är bara plockande med stenar.







http://www.mymultiplesclerosis.co.uk/stranger-than-fiction/self-made-mummy.html
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=618872
http://psalm119105.blogspot.com/2007/02/r-det-s-mrkligt.html
http://psalm119105.blogspot.com/2007/02/debatten-kring-knsroller-biologi-och.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4rartsfeminism
http://sv.wikipedia.org/wiki/Likhetsfeminism
http://sv.wikipedia.org/wiki/Konstruktivism_%28filosofi%29
http://www.univie.ac.at/constructivism/papers/2002/pitasi-rappaport.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_%28illusion%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Ressentiment

No comments: