Tuesday, February 5, 2008

The wheel is come full circle

Att den tyska vägen är en mystikers väg att vandra i ensamhet torde stå klart för alla som någonsin tänkt liknande tankar. Och det är en stenig, ansträngande uppförsbacke där bergstoppen ofta försvinner ur synfältet, höljd i dimma eller dold av gäckande kullar och träd.


Att man finner beröringspunkter med och tröst hos andra mystiska förhållningssätt till världen, som buddhismen, är därför helt naturligt.



Tysklands goda relationer med Japan med dess mycket stränga s k Zen-buddhism och de välkända samurajerna, österns egna tempelherrar, är ett exempel. Zen-buddhismen är känd för sina omöjliga gåtor, koaner. Ett exempel fritt från minnet (förutom de ni läsare säkert redan är bekanta med, vad är ljudet av en klappande hand, har en hund buddhanatur etc etc etc):

En munk håller fram sin käpp. Vad är den? Om du svarar "en käpp" förnekar du dess sanna natur, men annars så förnekar du det uppenbara.

Låt oss gissa att lösningen, som så ofta i denna hårda japanska miljö, var att slå någon lägre stående munk med käppen för att denne därigenom ska nå s k kensho, upplysning. Av någon anledning får det mig att tänka på Nietzsche som sägs ha drabbats av galenskapen då han bevittnade en man piska livet ur sin häst.



Den tysk-tibetanska kopplingen går inte heller att bortse ifrån. Tibet, denna civilisationens vagga med den fantastiska heliga Lama-aristokratin, omgärdad av vitt skilda rykten... Vrilerna, Shambhala, Agharta och annat mystiskt-ockult som populariserades av bl a Blavatsky och därigenom blev en del av den tyska kulturen. Det är väl här någonstans som det visar sig att Eckhart, Böhme och andra mer balanserade mystiker sprungna ur den tyska själen banat väg för något som skulle kunna kallas tyskt vansinne.

Detta vansinne ligger alltid och lurar. Maniskt, blodtörstigt med en obändig kraft och vilja. En vilja till makt. Kanske även Tyska bloggen angripits av det? Kanske Tyska bloggen rotat för mycket i dessa underjordiska strömningar? Kanske Tyska bloggen övergav sin håla, sin meningslöshetens askes, för tidigt och inte var beredd på styrkan hos fienden? Kanske Tyska bloggens senaste halvår av vild frenesi och agentverksamhet varit förgäves.


Vem vet? Just nu finns bara en stor trötthet.


Det tyska vansinnet är ytterligare ett exempel på vänsterkristendomens dunkla motkrafter. Hemliga sällskap som det av Jörg Lanz von Liebenfels bildade (eller är det kanske mycket äldre?) Ordo Novi Templi är ett exempel. Och härifrån är inte steget långt till den sanna kristendomens själva motpol (kopplingar finns): Ordo Templi Orientis, pastor Crowleys lilla sällskap. Och här kan vi finna själva mottot för vansinnet, det Thelemiska, uråldriga:

-Do what Thou Wilt!


(Gör vad du vill ska vara hela lagen.)


Men hur ska detta kunna framstå som annat än en omöjlighet för den tyska källarmänniska som snurrat så många varv i cirkeln och sjunkit så djupt ned i tankens kvicksand att vilja och ovilja, gott och ont, vänster och höger är tomma ord, drunknade i citationstecken. Helt utan kraft.

Gör vad du vill? Men vad, pastor Crowley, vad? Vad vill jag?

Ty här finns ingen vilja. Bara oändlig trötthet.



Vi är tillbaka där vi började. Med korslagda ben, stirrandes in i en massiv betongvägg.


Do what thou wilt är Tyska bloggens nya koan. Piska mig till döds, mina herrar!

I am here.


http://en.wikipedia.org/wiki/German-Japanese_relations

http://en.wikipedia.org/wiki/Samurai#Philosophy

http://www.cs.indiana.edu/~port/teach/relg/koans.pics.html (Case 15)

http://www.iivs.de/~iivs01311/SDLE/Part-2-12.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Shambhala

http://en.wikipedia.org/wiki/Vril

http://en.wikipedia.org/wiki/Blavatsky

http://en.wikipedia.org/wiki/Jung

http://www.youtube.com/watch?v=HuyVYVi_IvU&feature=related

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Will_to_Power

http://de.wikipedia.org/wiki/Neutempler-Orden

http://en.wikipedia.org/wiki/Ordo_Templi_Orientis

http://www.freewebs.com/anotherunderground/anundergroundman.htm

http://www.dowhatthouwilt.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/I_am_that_I_am

http://en.wikipedia.org/wiki/Nothing


1 comment:

Anonymous said...

maste kolla:)